Den som sitter stilla kan löpa upp till 40 procents större risk att dö i förtid. Det har forskare i Australien kommit fram till skriver SvD i en artikel.  Studien visar att för mycket stillasittande är en egen riskfaktor som är oberoende av andra faktorer som träning och BMI.

Huvudförfattaren, doktor Hidde van der Ploeg säger till SvD att han tycker att det är viktigt för läkare att rekommendera sina patienter regelbunden fysisk aktivitet. För vuxna betyder det minst 150 minuter i veckan av aktivitet med måttlig intensitet. Han säger också att det är klokt om läkare råder människor som sitter mycket att bryta upp och minska den tid de sitter.

Det finns också ett dos-responssamband. Risken att drabbas av kroniska sjukdomar ökar ju längre stillasittandet är. De som satt mer än elva timmar per dygn löpte 40 procent större risk att dö inom tre år än de som satt mindre än fyra timmar.

SvD NYHETER: Stillasittande kan vara livsfarligt

RSS
Share